Harrie Martens

Harrie Martens wordt in 1928 in ’s-Hertogenbosch geboren. Na de middelbare school studeert hij in 1947 af aan de M.T.S in zijn geboortestad.In dat zelfde jaar vertrekt hij naar Indonesie om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Bij terugkeer volgt hij een studie voor tekenbevoegdheid en vrije schilderkunst aan de ABK te Den Haag en daaropvolgend een jaar de zg.atelierklas monumentale schilderkunst in Rotterdam.

Vervolgens vertrekt hij naar de Rijksacademie te Amsterdam en doet gelijktijdig de postacademische opleiding afbouwarchitect. Van 1954 tot 1967 geeft hij anderhalve dag les tekenen en kunstgeschiedenis aan het Bisschoppelijk College in Weert. Op verzoek van het bestuur wordt dit lesgeven gecombineerd met een adviserende en uitvoerende taak t.b.v. de nieuwbouw van de Lichtenberg en de Tranchée.

Martens is primair een monumentalist en vormgever. Vele opdrachten in verschillende delen van het land zijn door hem ontworpen en uitgevoerd als afbouw architect (A) en/of als monumentalist (M), zoals onderstaande lijst laat zien.

i.s.m  arch. WeegelsDe Lichtenberg, de TrancheeAM
i.s.m  arch. Weegels en van der LooSMEETS drukkerijen WeertAM
i.s.m. arch. Th. BoostenScholencomplex B.C.  Weert M
i.s.m. arch. Th. BoostenPabo  Roermond                AM
i.s.m. arch. Th. BoostenVredeskerk  Venray    M
Bouwbureau Philips EindhovenFabriek Weert M
Bouwbureau Aronsohn RotterdamO.P.G. Utrecht M
Gemeentewerken VaasenDiverse scholencomplexenAM
Gemeentewerken BrunssumProject Talud (mijnschaderenovatie)AM
Groene School AmsterdamRenovatie, inrichting A 
arch.J.Zollner      Verpleegtehuis CamillusAM