Theatergebouw

Oorspronkelijk herbergt het theatergebouw uitsluitend voorzieningen ten behoeve van het theater, zoals schminkkamers, kleedcabines, sanitaire ruimten en repetitiezalen. De kelder bereikt men rechtstreeks via een buitentrap vanuit de speelweide, en dient als opslag en ketelruimte. Al snel werd het gebouw gebruikt als schakelklas tussen de lagere en de middelbare school. Het gebouw blijkt multifunctioneel te zijn en doet naast haar functie als theatergebouw nog enkele jaren dienst als “de Voorbereiding”, een schakelklas tussen lagere en middelbare school.

Het gebouw heeft vele gezichten. De westgevel met de indrukwekkende colonnade van de tien meter hoog oprijzende betonnen kolommen lijkt ontleend aan de klassieken.

Het geeft beschutting aan het enorme
sgrafitto kunstwerk van Martens, dat tot het grootste van Europa behoort.

Het geheel vormt het indrukwekkende decor van het openluchttheater.

De oostelijke gevel is volkomen gesloten, is uit natuursteenblokken opgetrokken en heeft een holle vorm die aansluit bij de omringende natuur.

De grote betonnen puien in de noordelijke en zuidelijke gevel maken het gebouw transparant en geven zicht op de spectaculaire open trap, waarvan de treden in de natuurstenen wand zijn ingemetseld. De metselwerk- en vloermozaieken en de lantaarns op het aangrenzende oostelijke pleintje zijn kenmerkende details.

Het gebouw ligt er verwaarloosd bij. Het dak lekt, het glas en de deuren ontbreken. De installaties zijn verdwenen. Toch zijn alle wezenlijke onderdelen nog intact. Het gebouw wil maar niet kapot en wacht op betere tijden. De functionaliteit en de duurzaamheid maakt het gebouw voor vele doeleinden geschikt. De toekomst wordt niet bepaald door wat kan, maar door wat mag!