Mariakapel

De kapel ligt op de wal en grenst aan de gracht Het heeft een breed front, dat door met natuursteen gemetselde zijgevels opgesloten wordt. Het front bestaat uit een raster van betonnen stijlen en dorpels, die om en om zijn ingevuld met tegelmozaïeken. (liggende weergave van de tegelmozaieken).

De resterende lichtopeningen zijn vroeger van glas in lood voorzien, maar zijn later uitgevoerd in blank glas. De zijgevels sluiten zich achter de altaaropstelling in een parabool. Vele kleine raampjes aan de bovenkant van de muur lijken het dak te laten zweven. Het betonnen dak steekt aan alle zijden over.

Aan de voorzijde vormt het een uitstekende luifel die door twee ronde betonkolommen aan de uiteinden ondersteund wordt. Het dak bolt parabolisch vanuit het centrum boven het altaar uit met de luifel als hoogste punt. Recht boven het betonnen altaar is een ronde betonnen lantaarn in het dak aangebracht waarin glazen flessenhalzen zijn verwerkt.

De vloer is van glad beton, maar onder het altaar een trede hoger en van natuursteen. De kapel ligt enigszins verhoogd ten opzichte van het maaiveld. Buitentrappen van leisteen over de volledige breedte van het front lossen het hoogteverschil op. De houten deur is betimmerd met gesmede spijkers, de piëta voorstellende. De Mariakapel komt in 1957 tot stand en wordt gebruikt door de priesterleraren. Bij gelegenheden, zoals het begin van het schooljaar, wordt er de mis opgedragen in de open lucht. De kapel domineert de tennisbanen. De vorm van het gebouw verraadt het meest de invloed van Le Corbusier. 

Le Corbusier

Nabben laat aan het eind van de binnengracht een vijver aanleggen die het front met de mozaieken in het water weerspiegelt. De kapel is vaak het doelwit van jeugdige baldadigheid. In 1973 worden de glas in lood ramen vernield. Het beeld van de Piéta wordt gestolen en de deur wordt uit zijn hengsels gelicht.

Momenteel is de kapel bij T.C. Lichtenberg in gebruik als berging. De glazen ramen en de deur zijn vervangen door traliewerk. De bekabeling ontbreekt. Verder verkeert het gebouw van beton en Nivelstein in een goede conditie.