Gezocht: inspiratie!

Om de cultuurhistorische kennis op te frissen hebben we een bloemlezing van onze beelden op de site gezet. Deze beelden zijn ook getoond tijdens de raadsvergadering van 11 maart jl. Hiermee laten we zien dat er, ook met inachtneming van de culturele waardestelling, nog veel spannends en eigentijds mogelijk is. Met behoud van de oorspronkelijke uitgangspunten en respect voor het rijksmonument.

lichtenberg_waarderingskaart

 

Ideeën die bij ons leven

Beeld 1
lichtenberg_idee1

Toelichting beeld 1

 • Zitplaatsen: het aantal zitplaatsen van het theater is in het verleden te groot gebleken en heeft mede tot de ondergang van de Lichtenberg geleid. Oplossing: breng het aantal zitplaatsen terug.
 • Probeer met de invulling van de vrijgekomen ruimte meerwaarde voor het monument te genereren.
 • De hooggelegen plek en het uitzicht is uniek voor Weert. Maak er gebruik van.
 • De invulling van de plek is een opwaardering van de monumentaliteit van het theater. Een nieuw gezicht dat de innovatieve én de toekomstbestendige waarde verhoogt.
 • De plek staat invulling met horeca volgens de huidig richtlijnen toe.
 • Bovenstaand beeld toont aan dat restauratie en horecaplannen hand in hand kunnen gaan. Dus geen geïsoleerde visie maar integratie.
 • Funderingsproblemen van de omgevende muren kunnen binnen de setting meegenomen worden.
 • Dit beeld kan ook gemakkelijker gecombineerd worden met een eventuele publieksluifel.

Beeld 2

lichtenberg_idee2
Toelichting beeld 2

 • In onze voordracht tijdens de gemeenteraad gaven we aan niet blij te zijn met de locatie van het restaurantplan. Niet voor niets heeft architect Weegels zijn monumentale gevelmuur hol ontworpen. Het plein is bedoeld als een open ruimte in het brandpunt van het theater. Het vormt de overgang tussen gebouw en cultuur versus natuur en landschap.
 • Behoud dus wat je hebt en maak van het plein aan de voet van de monumentale muur een terras. Als er dan een gebouw moet komen binnen de contourlijnen voor horeca, dan zou de overgang naar de lager gelegen wei naast het plein, een geschikte plek zijn.
 • Bij de totstandkoming van de Lichtenberg is uitgegaan van een gesloten grondbalans (de uitgraven grond gebruiken om binnen hetzelfde complex een andere plek op te hogen) en een contrast tussen traditionele zware natuurstenen muren en de betonarchitectuur. Een moderne architect zou binnen dit concept een ware speeltuin moeten kunnen vinden. De beide uitersten spelen hun spel op alle niveaus van de vormgeving. Dus ook binnen het gebouw zelf. Ook binnen dit principe voor verhoudingen hebben we op deze plek gestudeerd.

Beeld 3

lichtenberg_idee3

Toelichting beeld 3

 • Als er dan een gebouw moet komen binnen de contourlijnen voor horeca, dan zou de overgang naar de lager gelegen wei naast het plein, een geschikte plek zijn. In een ontwerp kan gespeeld worden met de hoogteverschillen binnen het gebouw. Bijvoorbeeld boven een bar aan het terras op het plein en beneden ee restaurant. Het terras en het uitzicht op de wei worden zo met elkaar in verband gebracht. Hoogteverschillen zijn notabene een kenmerk van het hele Lichtenbergcomplex.

Beeld 4

lichtenberg_idee4

Toelichting beeld 4

Het restaurant en het terras op het plein kan door een pad verbonden worden met de parkeerplaatsen op het HQ terrein. Het pad loopt langs de wei en ligt in de luwte van de helling. De Lichtenberg kenmerkt zich door een aangename beslotenheid. Door deze ontsluiting blijft dat zo en wordt het complex als het ware ontdekt.

Beeld 5

lichtenberg_idee5

Toelichting beeld 5

Ook andere plekken hebben we onderzocht op bouwmogelijkheden volgens bovengenoemde principes en tonen enkele beelden uit ons ruimtelijk onderzoek.

 • Een gebouw gelegen tussen tennisbanen en zwembad. Het gebouw is verdiept aangelegd en kijkt op beide locaties uit. Het dak is begroeid en sluit aan op de wal langs de gracht. Het gebouw ligt centraal tussen tennisbanen, zwembad en theater. Doordat het bouwvolume ingepast wordt in de aanwezige hoogteverschillen en begroeiing, kan het verblijfsoppervlak aanzienlijk zijn terwijl het de aanwezige samenhang versterkt.
 • Mogelijke functies zijn: kantine tennisbanen, sauna, fysiotherapie in combinatie met zwembad), toiletten complex, zwembad, horeca.

Beeld 6

lichtenberg_idee6

Toelichting beeld 6

 • Hetzelfde gebouw gelegen tussen tennisbanen en zwembad. Maar nu gezien van vanaf de andere kant. Het gebouw kan zich in een L-vorm verder uitstrekken langs de centrale toegang. Dichtbij de entree kan het zich ontwikkelen tot de entree van de Lichtenberg. Het voormalige zwembad als vijver kan een bijzondere ambiance geven.
 • Ook deze plek is geschikt als restaurant en kan door de centrale ligging en naast het openluchttheater alle centrale voorzieningen voor het hele complex herbergen.
 • De locatie ligt net buiten de contourlijnen waarin horeca is toegestaan.

Beeld 7

lichtenberg_idee7

Toelichting beeld 7

Hetzelfde L-vormige gebouw, gezien vanuit de positie van een zwemmer in het voormalige zwembad. Een gerenoveerd zwembad kan onderdeel worden bij een fitness-bestemming of een sauna. De voormalige badhokjes op de achtergrond kunnendaarin meegenomen worden.

Beeld 8

Toelichting beeld 8

De Lichtenberg was eens onderdeel van de onderwijscampus. De voormalige school aan de Kazernelaan was het gezicht. Het complex was als het ware een parel die ontdekt werd nadat de grachten overgestoken waren en de muren en wallen gepasseerd. Het is de enige complex dat van de campus nog rest. Om klaar te zijn voor een nieuwe toekomst met behoud van de rust en beslotenheid heeft het misschien een nieuw gezicht nodig om de drempel voor mensen te verlagen. Dit beeld geeft een impressie van het voorplein. Een transparant entreegebouw dat direct bij aankomst uitnodigt en het voorplein aan belang doet winnen. Het is een scharnierplek waar alle ontdekkingen beginnen die de Lichtenberg in huis heeft.  

Beeld 9

Toelichting beeld 9

De badhokjes van het voormalige zwembad zijn onderdeel van de natuurstenen ommuring van het complex. Ze zijn samen met de koude douches een inspiratiebron voor verhalen die bij leerlingen de rondgang doen en waard om behouden te blijven. Door afwezigheid van een bad is het moeilijk ze een toekomstbestendige functie te geven. Het zou mogelijk wel een permanente expositiemuur kunnen worden over de geschiedenis van het complex. Het voormalige pomphuis kan de start zijn. Achter ieder deurtje ziet men historische beelden in de juiste volgorde. In beeld 9 zijn voor de indruk van de expositie de deuren niet meegenomen.